Γιατί οι τροφές δεν μπορούν να καταψυχθούν και να αποψυχθούν πολλές φορές;

Posted: Οκτώβριος 14, 2010 in ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ...

Η ψύξη μιας τροφής σε χαμηλές θερμοκρασίες προκαλεί κρυσταλλοποίηση του νερού που περιέχουν, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παθογενείς μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Όταν το νερό ξεπαγώσει η τροφή γίνεται ξανά ευάλωτη στα μικρόβια που την καταστρέφουν. Η πλειονότητα των μικροοργανισμών δεν πεθαίνουν˙ αντιθέτως, μετά την απόψυξη ενεργοποιούνται και αναπαράγονται.
Όσο περισσότερες φορές λοιπόν ψύχεται και αποψύχεται μια τροφή τόσο μεγαλώνει το φορτίο της σε βακτήρια. Αν επαναλάβουμε την κατάψυξη της τροφής οι αρχικά μικροί κρύσταλλοι πάγου διογκώνονται, καταστρέφοντας το προϊόν τόσο γευστικά όσο και διατροφικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s